Ras Brits Korthaar


BRITS KORTHAAR


1.OORSPRONG

Het ras Brits Korthaar duikt voor het eerst op op het eind van de 19de eeuw in Engeland. Het ras werd aanvankelijk gekruist met Perzen om ze meer volume te geven. Ondertussen zijn de Britse Kortharen uitgegroeid in sterke, stevige katten met een prachtige vacht en prachtige morfologische eigenschappen.


2.KENMERKEN

Brits Kortharen hebben in verhouding kleine oren en grote ronde ogen. Katers hebben die typische bolle wangen waar iedereen zo verliefd op is, de Teddy bear cheeks.

Door de jaren heen hebben verschillende kleuren en patronen hun intrede gedaan bij de Britse Kortharen. De meest voorkomende hedendaagse kleuren zijn blauw, Lilac, Crème. De laatste jaren zijn ook de chocolate, tabbykleuren en silver tipped kleuren/patronen aan een opmars bezig. De Brits korthaar heeft een heel dichte fijne vacht die heel dicht bij het lichaam ligt. Brits Kortharen worden grote en gespierde katten met een staart waarvan de topjes afgerond zijn. Een ideale lengte meet men door de staart over de rug te leggen. Wanneer hij tot in de nek komt spreken we van een ideale lengte.


3.KARAKTER

In tegenstelling tot Oosterse katten zijn Britse Kortharen zeer rustige katten. Vandaar dat het ook heel gemakkelijk is om deze katten op beperkte ruimtes te houden zoals een appartement. Hun territorium is echt niet groot. Ze zijn geen aandacht vragers maar

’s Avonds zijn ze meestal niet van je schoot weg te slaan. Een kater zal je nog eerder opzoeken dan een poes. Ze zijn ideaal in omgang met kinderen en meestal zijn het nog de kinderen die moeten ingetoomd/bijgestuurd worden. Tijdschriften en magazines zullen zeggen dat één kat perfect alleen kan leven, mijn ervaring zegt dat je beter bent met twee. Zeker als je overdag uit huis bent om te gaan werken, is een beetje gezelschap aan te raden. Ze zullen zich minder vervelen en dit vermijd ook gestresseerde katten die asociaal worden door het vele alleen-zitten.


4.AANSCHAF

Stel je eerst enkele vragen over wat je wilt !!!

Britse Kortharen zijn inderdaad wel zeer mooi, maar…


-Moet het echt een raskat zijn?

-Raskatten blijven binnen, ben je erop voorzien? Misschien is een gewoon poesje gemakkelijker.

-Is de raskat alleen?

-Ga je graag op reis, heb je opvang voorzien? Kostprijs pension al bekeken?

-Raskatten vragen aandacht, heb je de tijd?

-Heb je al eens de kostprijs bekeken? Een Brits Korthaar met stamboom vanaf 650€ maar kan oplopen to +1000€

 Waar zit het verschil ? Goede lijnen in de stamboom, prijs aanschaf moederdier, prijs dekking ?


Beslist ? Dan kan je op zoek gaan.

Ga eens een kattenshow bekijken en spreek eens met ervaren kwekers. Koop in geen geval een Brits Korthaar in een dierenwinkel. Veelal zijn deze gekweekt bij broodfokkers en deze zijn allesbehalve sociaal. Bovendien riskeer je opgezadeld te worden met Brits Kortharen van bedenkelijke kwaliteit en gezondheid.


Koop er ook nooit één via internet. Spreek af met een kweker. Bekijk goed hoe ze gehuisvest zijn. Hoeveel poezen hebben ze? Zijn ze sociaal of kruipen ze weg. Vraag hoeveel nestjes ze hebben per jaar. Een kweker met 10 Brits Kortharen heeft gemiddeld 2 à drie nestjes. Als je hoort dat een poes meerdere nesten heeft per jaar, kan je u vragen stellen. Veelal zal de kweker ook zelf polsen of jullie ervaring hebben.

Wat jullie verwachtingen zijn. Ze willen immers de beste thuis voor hun kittens. Ook voor hen is het afscheid nemen zwaar.

Weet ook dat je bij uw kweker steeds terecht kan voor vragen. Hij zal dit zelf genoeg benadrukken. Doet hij dit niet, dan moet er een belletje rinkelen. Is dit wel de kweker die we zoeken? Een goede fokker zal nooit zijn kittens aanbieden via tussenpersoon. Hij zal willen kennismaken met de toekomstige eigenaars en wil zich ervan vergewissen dat zijn kittens goed terechtkomen.

Kweker gevonden ?

Maak duidelijke afspraken betreffende inentingen, castratie, stélirisatie, stamboom.

Bekijk ook eens wanneer je de kittens eens mag komen bezoeken. Zo kan je steeds zien hoe ze evolueren. Meestal zal de kweker je ook vragen wat je wilt: huisdier raskatten kwaliteit, showkwaliteit raskatten of fokkwaliteit raskatten. Bij deze laatste moet je dan ook een aanvraag doen om met te mogen kweken: formulier indienen bij Dienst FOD Volksgezondheid. Tussen deze verschillende categorieën kan er ook een prijsverschil maar niet noodzakelijk.

Poes of Kater

Wanneer je Britse Korthaar kittens wilt gaan kopen kun je namelijk het best kiezen voor een dier dat goed aansluit bij de eigen verwachtingen. Zo is een poes over het algemeen wat minder actief en meer terughoudend, maar dient dit aan de andere kant gecompenseerd te worden met de minder leuke buien waar deze dieren wat vaker in zitten. Katers kunnen aan de andere kant juist heel graag willen knuffelen en veel aandacht vragen, maar kennen natuurlijk ook hun eigen karakter. Dit karakter is over het algemeen wat meer uitgesproken, waardoor het goed mogelijk is dat de kater voor onverwachte acties zal zorgen.

Daarnaast is het altijd slim om twee Britse Korthaar kittens te nemen. Op die manier kunnen ze namelijk in ieder geval nog samen spelen wanneer u en uw partner allebei aan het werk zijn. Katten zijn in dat geval dieren die veel hebben aan een maatje, aangezien ze zich anders zullen gaan verdelen, of uw spullen kunnen gaan vernielen.


Wat krijg je mee van de fokker ?

-Eigendomscertificaat

-Dierenpaspoort met vaccinatiebewijzen (Rabbies indien afkomstig van buitenland met 21 d quarantaine bij fokker)

-Stamboom

-Registratie documenten van de chip die ingeplant is

-Ontvangstbewijs betaling

-Eventueel verklaring dat je de kater/poes zal laten castreren/steriliseren


TIP : Maak al meteen een afspraak met uw dierenarts om een controle te laten uitvoeren binnen de maand na aanschaf.


5.DAGELIJKSE LEVEN


a.Huisvesting

Wekenlang zit je te wachten tot die dag er komt. Maar ondertussen kan je misschien al enkele voorbereidingen maken.  Een grote stevige krabpaal is noodzakelijk. In vele winkels kan je goedkope modellen kiezen maar vergeet niet dat een volwassen kat al vlug 7Kg weegt. Dus de krabpaal mag wat stevigheid hebben.

Wij kochten de Banana-Leaf krabpaal "Paradise" en kost bij Zooplus.de (Duitsland)  +150€.

In België betaal je al vlug 210€ à 310€ voor hetzelfde model. Bovendien is er gratis levering bij bestelling +100€. Verder kan je ook wel een kussentje of deken gebruiken om op te liggen. Misschien ook om de zetels een beetje te beschermen. Maar soms zal je moeten vaststellen dat een simpele kartonnen doos die je meebracht van de winkel meer aandacht krijgt. Maar in deze commerciële wereld bestaat een beetje van alles. Van Design tot modaal, van hangmand tot recyclage kartonnen mandjes.

Één tip : overdrijf niet want al vlug wordt de helft niet gebruikt.

Hebbedingetjes zijn ook een veertje, springbal en een stok met pluimpjes. Vooral de veertjes zijn enorm geliefd bij de poezen. Eens opzoeken in Google onder “kattenveertjes” .


b.Voeding

De kweker zal je ondertussen al wat raad gegeven hebben bij de voeding. Waarschijnlijk krijg je ook een pakket eerste voeding mee. Maar je kan nu gerust al je droogkorrels Brits Korthaar Kitten gaan halen. Een kommetje voor de korrels en eentje voor het water. Waterfonteintjes zijn leuk om zien maar echt geen meerwaarde. Als ze dorst hebben zullen ze wel drinken. Voor de natte voeding hebben wij voor de producten van Cosma en Almo gekozen. We bestellen steeds via Zooplus.de en via sommige clubs zoals “Vriendenderkat” bekom je nog een extra korting van 10% op de sterk afgeprijsde prijzen. Voor het natvoer is het een beetje zoeken wat je poes graag eet. Je kan ook een testpakket bestellen en eens uitproberen. Maar puur kip en rund zijn een aanrader. Onze kittens kre en steeds geliefd. Ook vers vlees (mengeling americain natuur / kalfsgehakt) en op latere leeftijd stukjes fijngesneden rundsstoofvlees zijn een aanrader in de ontwikkeling van je kat. Vers vlees is belangrijk voor de uitgroei van de Britse Kortharen. De bollige wangetjes varen er wel bij.


c.Hygiëne

Voor de hygiëne is een goede kattenbak een must. Kies deze niet te klein!

Een volwassen Brits Korthaar kater weegt al vlug tussen 7,5 Kg à 8,5 Kg. Dus maak dat hij zich gemakkelijk kan draaien om zijn behoefte te doen. Je hebt nu kattenbakken XXL met afmetingen: L 66,5 x B 48,5 x H 46,5 cm die zich hiertoe ideaal lenen. Kijk eens bij Zooplus.de naar model “Savic Kattenbak Nestor XXL”.

Er bestaan nu ook al kattenbakken waarbij de kat langs boven inkruipt. Deze voorkomen dat de kattenkorrels er uitgegooid worden door de katten bij het afdekken van gedane behoefte. De eerste commentaren bij de kwekers zijn zeer lovend.


d.Aankomst thuis

Bij de eerste ontmoeting met hun nieuwe woonst laat je de poezen best hun gang gaan. Laat ze verkennen, praat er een beetje tegen maar neem ze niet alle 5 stappen op. We weten het, zo’n pluizig bolletje is zalig om vast te nemen maar ze moeten toch nog even bekomen. Eens ze een beetje gewend waren aan de omgeving, plaatsten we ze eens in hun kattenbak. Misschien hebben ze al een lange rit achter de rug en is de nood hoog.  Voorzie ook een vast plaatsje voor het water en de korrels. Niet teveel korrels in één zodat ze lekker krokant blijven.

PACKING

LIST

 •          Cute Sneakers
 • Shirt
 • Scarf or Wrap
 • Sunglasses
 • Sweater
 • Jacket
 • Passport
 • Tickets
 • Food
 • Sunglasses
 • Sweater
 • Jacket